Flaten, Norrtälje Segelsällskap

Klubbhamn (-holme)

Betyg: 5.00 (3 röster)

Beskrivning

Flaten är en ö med gamla anor längst ut i Norrtäljeviken. Ön är Norrtälje Segelsällskaps klubbholme och nyttjas flitigt av klubbens medlemmar, men även andra är välkomna mot en liten avgift. Observera att bara San Fransisco och Polisbryggan är öppna för gästande båtar. Landström är bara för medlemmar i Norrtälje Segelsällskap.

På ön finns många bryggor av hög kvalitet. Ett klubbhus och en väldigt trevlig bastu. På den stora bryggan, bergbryggan (där markören i Marinwiki sitter), finns dessutom flera grillar och bort att sitta vid. Runt hela ön finns stigar som är belysta kvällstid. Här finns också dass. Bastun och klubblokalen är låsta och för att komma in måste någon med medlemsnyckel låsa upp. Men det finns oftast sådana på plats som både kan låsa upp och visa runt. 

På bryggorna finns el, men säkringarna är svaga så eluttagen är reserverade för medlemmar. På ön finns även dass. Färskvatten finns i form av avsaltat sjövatten.

Hitta på ön


Bergsbryggan är den trevligaste platsen. Men här kan man inte räkna med att ligga ensam. Sällskapet är dock trevligt även om det ibland kan vara lite högljutt under vissa tider. På bryggar finns gott om matplatser och fasta grillar som man kan använda. Vill man ha det lite lugnare så är det bättre att ligga på Västra bryggan. På södra sidan av bryggan finns en sten som brukar vara utmärkt. Pontonbryggan brukar också vara lugn. Här kan stora båtar förtöja och ibland ligger även mindre båtar långsides på den om det inte är trångt.

Innanför västra bryggan på ön finns dass.

Runt ön och kors och tvärs finns väldigt trevliga stigar som dessutom är upplysta kvällstid. Promenera gärna runt ön. Vid klubbhuset finns några gungor till barnen om de ledsnar på att bada. Här brukar man kunna hitta kompisar. Bakom klubbhuset (mot öster) finns en stor uteplats som man kan använda till att äta på eller bara sitta och snacka. Finns någon medlem i klubben på plats kan man också använda klubbstugan som bland annat har ett kök.

På stugan finns också några stugor och ett lusthus. Dessa kan hyras av klubbens medlemmar och används vid seglarläger och annan aktivitet.

Nedanför (sydost) klubbhuset finns skärgårdens bästa bastu[1]. Denna är låst men klubbens medlemmar har nycklar. På sommaren är den öppen och tänd så gott som varje kväll. Ett mycket trevligt sätt att träffa andra och prata om dagens segling. Bastun är vedeldad och vägg i vägg finns ett omklädningsrum.  I bastun har man utsikt över södra Lidöfjärden. Det finns ingen bokningslista till bastun utan alla är välkomna.

Insegling

Inga problem från något håll. På Västra bryggans södra sida finns ett grund. Det brukar vara utmärkt. Bergsbryggan är den populäraste bryggan. Observera att det är grunt på vissa ställen söder om västra bryggan.

Förtöjning

Ön har gott om förtöjningsplatser där man kan ligga med ankare eller boj. Bryggor finns på nordvästra och västra sidan av ön och man ligger tryggt oavsett väder.

Bilder

Här följer några bilder från Flaten:

Ett glatt gäng njuter grillat vid bergbryggan.


Ytterligare information

Se utförlig beskrivning på hemsidan.


[1] Enligt många bastubadare på plats.
Kommentarer

Midsommar på Flaten. Underbart bra arrangemang. Sist i segeltävlingen Midsommarpokalen kryddade extra.

Loggat besök:
Marcus RejåsVerifierad användare
2015-06-21 19:46:44