Västra holmen

Ankringsplats

Betyg: Ej betygsatt ännu

Beskrivning

Härlig plats för varma sommardagar, främst norr om ön där det oftast är lugnare vatten.
Väldigt populär ankringsplats för bad och umgänge.
Trevlig utsikt med Västeråsfjärden i förgrunden och hela Västerås skyline i bakgrunden.
I viken på öns västra sida finns en liten brygga och uppe på ön finns grillplats med härlig utsikt.

Insegling

Fri insegling runt hela ön.
Större delen av öns södra del har vass men mestadels vassfritt på öns norra sida.
Finns enstaka grynnor runt hela ön så håll koll på sjökort och ekolod.

Förtöjning

Endast ankringsplatser men på öns norra sida finns gamla stolpar efter tidigare brygga man kan angöra vid om man t.ex. vill stanna över natten och ha säker förankring, var dock noga med att hålla koll på djupet. Botten består främst av mjuk lera.
Ca: 3-1,5m djup runt hela ön och på vissa ställen på öns norra sida kommer man väldigt nära inpå land även med djupgående uppemot en meter.
Här ligger ofta även större båtar men då lite längre ut från land.

Det är relativt mycket båttrafik på öns östra sida mellan Västra holmen och Elba så där kan ibland bildas en del svall, dock är det oftast lugnare där med mindre naturliga vågor och mindre blåst. Väster om ön trafikeras av större fartyg på väg in eller ut från Västerås Djuphamn samt en hel del mindre fritidsbåtar, dock på lite större avstånd så där är det oftast mindre svall.

Prisbild

Kostnadsfritt

Kuriosa

Västra holmen är en av de s.k. Hästholmarna som från väster består av Västra holmen, Elba och Östra holmen. I egentlig mening ingår även Kattskär och Amundsgrundet i Hästholmarna men det är främst de tre första som i mannamun förknippas med "Hästholmarna".
Namnet hästholmarna kommer från att de förr i tiden användes som betesmark för hästar från trakten som kördes ut på färja.

På ön Elba finns en sedan tidigare mycket populär men numer nedlagd restaurang och nattklubb. där finns även grillplats.
Östra holmen har badplats samt tre mindre nakenbad, ett för herrar, ett för damer och ett för familjer. Här finns även en kiosk samt trevliga promenadstråk.
Östra holmen trafikeras av färjan M/F Elba under sommartid som avgår från Färjkajen i Västerås.
M/F Elba har trafikerat Västeråsfjärden och Hästholmarna sedan 1917 och är numera K-märkt.