3. Strömsholm -> Magsjön

Betyg: Ej betygsatt ännu

Första dagen i kanalen, tredje dagen på resan. Nu är det dags att slussa. Dagens rutt kan man se här. Vi började tidigt. En sak som är lite synd med Strömsholms kanal är att det bara är en tur om dagen åt vardera håll utom översta biten. Det gör att om man stannar någonstans kan man inte fortsätta därifrån förrän ett dygn senare.

Vi hade velat stanna och titta på saker efter vägen men eftersom målet var Smedjebacken och tiden var en faktor körde vi hela kanalen på två dagar upp och två dagar ner.

Det var ganska många slussar, följande passerades.

Vi startade tidigt från Strömsholm. Vi var i god tid till Slussen. Men redan när vi åkte in i kanalen insåg vi vilket häftig resa det skulle bli. Kanalen var mer ett dike än en kanal.


Vad vi inte visste då var att det skulle bli väldigt mycket smalare längre upp i kanalen.

Den första slussen ligger bara ett par hundra meter upp i kanalen. Det är en ganska snäll sluss men jämför man med hammarbyslussen så är det ju en helt annan sak. Vi hade ju hört en del "rykten" innan men slussvärdarna var väldigt lugna och släppte på vattnet lugnt.

Att köra Alma i en tidvis väldigt smal kanal var inte helt lätt. Hon ålar fram och tillbaka i de 5 knop som kanalen tillåter. Efter en hel dag är man trött. Den häftigaste slussen första dagen var Sörkvarn med sina 12 meter på tre slusskammare. Den ser mäktig ut när man kommer nerifrån.


Efter halva dagen byttes slussvakterna till ett annat par. De nya slussvakterna släppte på vattnet lite fortare ...


På många ställen under länga sträckor är det väldigt smalt men väldigt mysigt!

Dagen slutade i Magsjön och en badplats. Barnen hade sett fram emot att bada och hoppa från hopptornet men när vi kom dit var det både kallt och regnigt. Vi köpte Thaimat och kurade ihop oss i båten.

Första dagen i kanalen hade gått bra. Det är väldigt bra organiserat och allt har fungerat jättebra!


Läs vidare om dag två i kanalen